Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Επιστολή προς ΕΣΟ, του Εθνικού Εκπροσώπου Ελλάδος στην ICCF


                                                                                     Αθήνα, 11 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣ:  ΔΣ Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ)

Αξιότιμοι Κύριοι,

           Σύμφωνα με απόφασή σας, ορίστηκα από 1/1/2012, εκπρόσωπος της Ελλάδος και κατά συνέπεια της ΕΣΟ, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκάκι δι’ Αλληλογραφίας (International Correspondence Chess FederationICCF). Την παρούσα χρονική στιγμή, οι εγγεγραμμένοι από την Ελλάδα στην ICCF ανέρχονται στους 223 σκακιστές και σκακίστριες. Η δήλωση συμμετοχής κάθε σκακιστή σε τουρνουά της ICCF, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μέσω του εθνικού αντιπροσώπου της ΕΣΟ, ο οποίος επιβεβαιώνει το αίτημα του σκακιστή στον διευθυντή αγώνων (entry via National Federation), είτε απευθείας από τον κάθε παίκτη (direct entry), χωρίς να απαιτείται επιβεβαίωση από τον εθνικό αντιπρόσωπο. Στην πρώτη περίπτωση, ο σκακιστής πληρώνει το παράβολο συμμετοχής μέσω paypal στην ICCF, από το οποίο παράβολο το 50% πιστώνεται στον λογαριασμό (statement) της ΕΣΟ. Στη δεύτερη περίπτωση, ο παίκτης δεν πληρώνει παράβολο συμμετοχής, αλλά η ΕΣΟ χρεώνεται με τα παρακάτω ποσά ανά διοργάνωση:

World Team Championship (Olympiad): 17€ για κάθε ομάδα
Champions League team event: 40€ για κάθε ομάδα
World Championship Candidates (as 1st stage of entry): 20€
World Championship Preliminaries & Semifinals: 30€
Ladies World Championship Semifinals: 15€
World Individual events (7 player sections): 5€
World Individual events (11 player sections): 9€
World Cup events (including Veterans, Junior & Chess960 events): 12€
Thematic Opening events: 9€
Master Norm events: 25€
Grand Master Norm events: 30€
Webserver Open events: 7€
Invitation Tournaments (Categories I-III): 1.50€
Invitation Tournaments (Categories IV-VI): 3.00€
Invitation Tournaments (Categories VII-XIII): 3.50€
Invitation Tournaments (Categories XIV +): 4.00€
Invitation Team events: 2.50€ για κάθε παίκτη
International Open events: 2.50€ για κάθε παίκτη

Στο τέλος εκάστου οικονομικού έτους, αποστέλλονται προς πληρωμή 2 statements, ένα για την ΙCCF και ένα για την ICCF EU ZONE, στα οποία έχουν γίνει οι συμψηφισμοί των παραβόλων ανάλογα με τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις και έχει συμπεριληφθεί η ετήσια συνδρομή της ομοσπονδίας σαν μέλος στην ICCF (40€ για κάθε 100 ενεργούς σκακιστές).      

Για την ενημέρωσή σας,  οι χρεώσεις στην ICCF και στην ICCF EU ZONE για τα έτη 2011, 2012 και 2013 (μέχρι 11 Απριλίου), φαίνονται στον παρακάτω πίνακα [τα ποσά του συνόλου, πληρώνονται από την ΕΣΟ στον λογαριασμό της ICCF, μέχρι την 30η Απριλίου του επομένου έτους, ενώ τo ποσό με (*) έχει ήδη καταβληθεί]:

ΕΤΟΣ
ICCF
ICCF EU ZONE
ΣΥΝΟΛΟ
2011
28,24 (*)
10,00€
38,24€
2012
27,25€
-3,75€
23,50€
2013 (μέχρι 11 Απρ)
154,57€
15,00€
169,57€

Σημειώνεται ότι, για το έτος 2013, η αύξηση του ποσού σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, προήλθε λόγω δήλωσης συμμετοχής των SIM N. Γαβριλάκη, IM Κ. Ωραιόπουλου και Σ. Δελαβέκουρα (τρεις πρώτοι ενεργοί Έλληνες, κατά σειρά ΕLO, στην ICCF), στο 37th World Championship Semifinals (μία από τις μεγαλύτερες ατομικές διοργανώσεις της ICCF). Στο εν λόγω ποσό, έχει συμπεριληφθεί και η ετήσια συνδρομή, ενώ δεν έχουν αφαιρεθεί τυχόν ποσά που θα πιστωθούν στην Ομοσπονδία, από “direct entries” σκακιστών. 

Κατόπιν των ανωτέρω και με γνώμονα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σαν χώρα γενικότερα, αλλά και σαν σκακιστική κοινότητα ειδικότερα, προτείνω τα κάτωθι:

1.    Ετησίως, το ποσό που θα διατίθεται από την ΕΣΟ, για συμμετοχή σκακιστών σε διοργανώσεις της ICCF να μην ξεπερνά τα 250€ (συμπεριλαμβανομένης και της ετήσιας συνδρομής).

2.    Υπεύθυνος για την μη υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, θα είναι ο υπογράφων, σαν εθνικός αντιπρόσωπος και οποιαδήποτε υπέρβαση θα μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγκρίσεως αιτήματός μου από την ΕΣΟ.

3.    Τα τουρνουά που θα δικαιούται να συμμετάσχει κάθε ενεργός παίκτης (εφόσον πληρεί τα κριτήρια συμμετοχής σε αυτά), με δήλωση δια μέσω του εθνικού εκπροσώπου, θα είναι τα κάτωθι (λόγω σπουδαιότητας):

World Team Championship (Olympiad)
World Championship Candidates
World Championship Preliminaries & Semifinals
Ladies World Championship Semifinals
World Cup events

4.    Στα υπόλοιπα τουρνουά, κάθε ενεργός παίκτης θα έχει δικαίωμα μίας συμμετοχής με δήλωση δια μέσω του εθνικού εκπροσώπου, εφόσον έχει προηγουμένως συμμετάσχει με απευθείας δήλωση από τον ίδιο σε παρόμοιο τουρνουά (για παράδειγμα, στην πρώτη περίπτωση η ΕΣΟ πιστώνεται 3,75€ και στη δεύτερη χρεώνεται 5€, δηλαδή για ένα συνηθισμένο Open τουρνουά με 7 συμμετέχοντες, η ΕΣΟ θα χρεώνεται από την ICCF μόνο 1,25€ συνολικά).

5.    Οι ανενεργοί παίκτες, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής με δήλωση διά μέσω του εθνικού εκπροσώπου, αλλά μόνο απ’ ευθείας από τους ίδιους. Το ίδιο θα συμβαίνει και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 12 παρτίδες (σύμφωνα με τον τελευταίο εν ισχύ πίνακα ELO της ICCF), ανεξάρτητα αν είναι ενεργοί ή όχι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ΕΣΟ θα πιστώνεται χρήματα στον λογαριασμό της.

Παρακαλώ για την έγκριση των ανωτέρω και την ενημέρωσή μου σχετικά. Φυσικά και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

                                                                                Φώτιος Αρμπής
                                                               Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ΙCCF
                                                                        Ε-mail: fapatra@hotmail.com

4 σχόλια:

  1. 1) Θα μπορούσε ο παίκτης αν θέλει να καλύψει το "μερίδιο" που χρεώνεται η ομοσπονδία. Φαντάζομαι το πρόβλημα δεν είναι για τον παίκτη τα χρήματα, αλλά οτι η διαδικασία πρέπει να γίνει από την ομοσπονδία

    Συνεπώς θα πρότεινα, αν κάποιος παίκτης θέλει να δηλωθεί μέσω της ομοσπονδίας, να καταβάλει το ποσό μέσω paypal στην ΕΣΟ και από εκεί να το προωθεί η ΈΣΟ. Μιλάμε για πολύ μικρά ποσά, για τουρνουά που κρατάνε 1-2 χρόνια.

    Τέλος αν ήταν δυνατόν η ομοσπονδία να είναι πιο ενεργή στα invitational tournaments μεγάλης κατηγορίας, που δίνουν νόρμες, γιατί τα άλλα τουρνουά που δίνουν είναι περιορισμένα και σπάνια. Η πρόσβαση σε αυτά τα τουρνουά είναι μόνο μέσω ομοσπονδίας

    Κώστας Ωραιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αυτό μπορεί να γίνει κ. Ωραιόπουλε, αρκεί να έρθει ο παίκτης σε επικοινωνία με εμένα. Σε κάθε περίπτωση τα παράβολα είναι μικρά για τόσο μεγάλης διάρκειας τουρνουά. Απλά ήθελα να βάλω ένα πλαφόν για να ξέρω τι ποσό θα μπορώ να "χρεώσω" την Ομοσπονδία, δια μέσω των direct entries.
    Σχετικά με τα τουρνουά που δίνουν νόρμες κτλ, ήδη έχουμε ενεργοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό και πλέον δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Νομίζω ότι θα καλύπτουμε το μέγιστο των θέσεων (ήδη καλύφθηκαν και οι 3 στα στους ημιτελικούς του 37th WCCC (και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ και από τους 3 πρώτους της κατάταξης σε ELO ενεργούς σκακιστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εννοούσα τα επίσημα τουρνουά της ICCF.

    Γίνονται διάφορα τουρνουά, Memorials κυρίως (πχ http://iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=11945) , που στέλνονται προσκλήσεις στις ομοσπονδίες (τουλάχιστον έτσι μου είπαν κάποιοι από κάποιους παίκτες που έπαιζα όταν τους ρώτησα πως παίζουν σε αυτά τα τουρνουά). Το πως στέλνονται, δεν έχω ιδέα, αλλά μπορώ να ρωτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://iccf-webchess.com/Message.aspx?message=439

    Στο παραπάνω link, υπάρχουν όλα τα τουρνουά που προγραμματίζονται να διεξαχθούν υπό την αιγίδα της ICCF. Οτιδήποτε και να προγραμματιστεί (είτε εάν οι προσκλήσεις στέλνονται απευθείας στις Ομοσπονδίες, είτε εάν μπορεί να κάνει direct entry ο κάθε παίχτης), κοινοποιείται σε μένα, που είμαι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της ΕΣΟ και της Ελλάδος στην ICCF. Γενικά μετά από ένα χρόνο και κάτι ψιλά που ασχολούμαι με την εκπροσώπηση, δεν έχω πλέον κάποια απορία ή σκοτεινό σημείο. Σχετικά πχ με τα memorials, εάν οι προσκλήσεις κοινοποιηθούν στην EΣΟ (δια μέσω εμού), θα πρέπει οι δηλώσεις να γίνουν μόνο από εμένα και μόνον. Πχ για το SF 37WCCC, η Ελλάδα μπορούσε να έχει έως 3 entries. Και αυτό γινόταν μόνο αν έκαναν οι δικαιούμενοι να παίξουν, δήλωση συμμετοχής δια μέσω της ΕΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή